ZELENSKI POTPISAO ZAKON ZBOG KOG ĆE MNOGI PRETRNUTI! Šta se OVO SADA DEŠAVA?! Ukrajinski PREDSEDNIK PRESEKAO!
Volodimir Zelenski, Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

DONEO VAŽNU ODLUKU

ZELENSKI POTPISAO ZAKON ZBOG KOG ĆE MNOGI PRETRNUTI! Šta se OVO SADA DEŠAVA?! Ukrajinski PREDSEDNIK PRESEKAO!

Kako je napomenulo Ministarstvo pravde, zaključno sa 15. majom 2024. u ukrajinskim zatvorima nalazi se 27.471 osuđenik, uključujući 1.538 žena

Objavljeno: 15:56h

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji kojim je između ostalog predviđeno da neke kategorije osuđenika mogu služiti vojsku.

Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu.

Prema rečima ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama, prenosi RBK Ukrajina.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Zamenica ministra pravde Elena Visocka navela je da je, pre nego što je usvojen zakon, oko 4.000 hiljada zatvorenika pristalo je da ode na front u zamenu za uslovni otpust u anketi sprovedenoj u aprilu.

Istovremeno, odbijeno je oko 4.000 osuđenika kojima su dijagnostikovane zarazne bolesti kao što su HIV, hepatitis, tuberkuloza.

Kako je napomenulo Ministarstvo pravde, zaključno sa 15. majom 2024. u ukrajinskim zatvorima nalazi se 27.471 osuđenik, uključujući 1.538 žena.

Zamenica ministra pravde je dodala da je za zakonito funkcionisanje neophodno doneti podzakonska akta. Prema njenim rečima, za otprilike nekoliko nedelja zakon će biti u potpunosti primenjen.

Zelenski potpisao zakon o jačanju odgovornosti za vojne prestupe

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Zelenski je danas potpisao i poseban zakon o jačanju odgovornosti za vojne prestupe kojim se povećavaju novčane kazne za one koji se ne pridržavaju pravila mobilizacije.

Dokument predviđa povećanje novčanih kazni za kršenje pravila vojne administracije i zakonodavstva o odbrani, vojnoj obavezi i služenju vojnog roka, mobilizacionoj obuci i mobilizaciji.

Zakon "O izmenama i dopunama Zakonika Ukrajine o upravnim prekršajima i Krivičnog zakonika Ukrajine o jačanju odgovornosti za vojne prestupe", koji je usvojen 8. maja podržalo je 256 glasova narodnih poslanika.

Bonus video:

01:39

AKO ZELENSKI PREBACI RAT NA RUSKU TERITORIJU, PUTIN ĆE ISKORISTITI SVE KAPACITETE Dikić tvrdi: Za sada se bore samo jednom rukom

(Espreso/Blic/Agencije/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.